Temel teknolojik araç-gereçlerin gelişimi ile birlikte uzaktan eğitim teknolojileri de büyük bir hızla gelişmektedir. Bu gelişim uzaktan eğitimi geleneksel eğitime güçlü bir alternatif haline getirmiştir.

Uzaktan Eğitimin Temel Özellikleri

Uzaktan Eğitim Öğrenci Merkezlidir: Uzaktan eğitim ile öğrenen kendi hızında ve istediği zamanda eğitim alma şansına sahiptir. Bu sebeple uzaktan eğitim öğrenci merkezlidir.

Uzaktan Eğitim Ekonomiktir: Ulaşım, yiyecek, fiziksel imkan ve yurt gibi birçok ekonomik boyuttan arındırılmış olması sebebi ile uzaktan eğitim ekonomiktir.

Uzaktan Eğitim Zaman ve Mekandan Bağımsızdır: Öğrenenler eğer kendi programlarına uygunsa veya istekleri doğrultusunda seçim yaparlarsa karşılıklı ve eş zamanlı yapılan eğitimlere katılabilirler.

Uzaktan Eğitim Yaşam Boyu Öğrenmeyi Destekler: Zaman, mekan, öğrenci hızı vb. konulardaki esnekliğinin yanı sıra yaş konusunda da bağımsızlık sağlamaktadır.

Uzaktan Eğitim Geniş Öğrenen Kitlesine Hitap Eder: Uzaktan eğitim; eğitimin sınırlarını (zaman, mekan, maliyet) en aza indirmektedir. Eğitim almak için çeşitli sınırlılıklara takılan bireyler uzaktan eğitim sayesinde eğitimlerine devam etmektedirler.